Tisdag
Här är receptet och hur man ska gå tillväga :)
Ca 20st
5 dl vatten
½ dl olja
25 g jäst
1½ tsk salt
1 tsk strösocker
3 dl havregryn (Valfritt)
14-15 dl Specialvetemjöl/ 20-25 dl vetemjöl
Värm vattnet och oljan till 37 grader.
Smula jästen i en degbunke och häll på degvätskan. Rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt salt och socker. Arbeta i det mesta av mjölet, börja med en knapp liter och ta sedan lite i sänder tills degen känns fast. Spara lite mjöl till utbakningen. Strö ett tunt lager mjöl på degen och täck degbunken med en bakduk/handduk. Låt degen jäsa på dragfri plats till dubbel storlek, ca 40 minuter. Arbeta ihop degen i bunken och ta upp den på väl mjölat bakbord. Arbeta den tills den är blank och smidig. Dela degen i två lika stora bitar och rulla ut dem till längder. Dela varje längd i 10 bitar. Forma dem till släta, runda bullar. rulla dem lite till så att de blir ovala i formen. Lägg bullarna på en oljad plåt eller på bakplåtspapper. Alla bullar får plats på samma plåt. Låt bullarna jäsa UTAN bakduk på dragfri plats i ca. 30 minuter. Det kan hända att dom jäser ihop lite men det gör ingenting. Spreja bullarna med kallt vatten och grädda dem mitt i 250 graders varm ugn i ca 15 minuter. Dra ut plåten efter halva tiden och spraya bullarna återigen snabbt, grädda färdigt och låt bullarna svalna på galler utan bakduk. De frasgia frallorna är godast att äta så snart det har svalnat lite. De som blir över bör frysa omgående och sedan tina utan plastpåse.
Nu ska jag ha Musikalföreställning snart för min familj! Imorse hade vi för 4 barngrupper och imorgon förmiddag kommer min Vfu-plats och ska titta! Sista föreställning imorgon sedan är allt slit över (när det gäller musikalen)..
Nu måste jag gå, ha en underbar kväll <3